Doorontwikkeling en implementatiestudie: inzet van ervaringsdeskundigheid binnen UWV

Onderzoekers

  • Nina Zipfel (Amsterdam UMC), Uitvoerende Postdoc en penvoerder
  • Femke Abma (UMCG), Projectleider en projectteamlid
  • Karen Nieuwenhuijsen (Amsterdam UMC), Projectteamlid
  • Sylvia van der Burg-Vermeulen (Amsterdam UMC), Projectteamlid
  • Sandra Brouwer (UMCG), Projectteamlid
  • Maaike Huijsmans (Amsterdam UMC), Projectteamlid
  • Lyanne Jansen (Amsterdam UMC), Onderzoeksassistent
  • Jennifer Coffeng, UWV

Adviseurs Intensieve Dienstverlening met Ervaringsdeskundige Expertise (AIDEE’s)

Dit project richt zich op het in kaart brengen van de werkzame elementen voor de implementatie van ervaringsdeskundigen (ED’s) — personen met persoonlijke ervaring met gezondheidsproblemen en het sociale zekerheidsstelsel — te integreren binnen de dienstverlening vanuit het UWV. Door deze ED’s te betrekken, is het doel om de ondersteuning voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering te verbeteren en de verbinding tussen cliënten en professionals te versterken. ED’s gebruiken hun ervaringskennis om begrip te vergroten, wat een ondersteunende omgeving creëert waarin cliënten zich begrepen, gewaardeerd en aangemoedigd voelen om hun sterke punten te ontdekken.

Naast directe cliëntondersteuning onderzoekt dit project ook hoe ED’s kunnen bijdragen aan beleidsontwikkeling, serviceverbetering en uiteindelijk aan klanttevredenheid. Door ervaringsdeskundigheid te integreren in de UWV-diensten, beoogt het project een holistische benadering te bieden voor de ondersteuning van cliënten die navigeren binnen het sociaal domein en werken aan duurzame werkhervatting en participatie.

Wat wij hebben gedaan

Ons onderzoek bestond uit twee fasen:

Fase 1, Initieel onderzoek: Wij hebben een review uitgevoerd van bestaande literatuur, interne documenten en interviews om een basis te leggen voor het begrijpen van de rol van ED’s en hun impact, en op welke manier de inzet van ervaringsdeskundigheid binnen UWV ingevuld zou kunnen worden.

Fase 2, Pilot-implementatie: ED-ondersteuning werd als pilot opgezet op vier locaties, met feedbacksessies om het proces te observeren en inzichten te verzamelen over de praktische toepassing voor toekomstige implementatie van ED in de praktijk.

Belangrijkste bevindingen

Positieve impact op cliënten: ED’s kunnen cliënten helpen zich empowered te voelen en een gevoel van begrip en vertrouwen opbouwen. Door gemeenschappelijke ervaringen te delen, kunnen ED’s cliënten helpen zich te richten op hun sterke punten en stappen te zetten richting werkhervatting en participatie.

Voordelen voor professionals: De ED-aanpak kan ook professionals ondersteunen door hen te helpen de ervaringen van cliënten holistischer te zien, wat de cliëntgerichte benadering van werkhervatting en participatie versterkt.

Uitdagingen bij implementatie: Hoewel de voordelen duidelijk zijn, vraagt succesvolle integratie van ED-ondersteuning om middelen, personeel en sterke organisatorische ondersteuning om een blijvende impact te garanderen.

Conclusie

Door ED’s te integreren in de dienstverlening aan arbeidsongeschiktheidsuitkeringsgerechtigden kunnen organisaties de servicekwaliteit verbeteren, de klantervaring versterken en hun betrokkenheid bij de ondersteuning van werkhervatting en participatie vergroten. Om het volledige potentieel van ED’s te benutten, zijn echter aanvullende middelen en ondersteuning essentieel. Dit project toont het transformerende potentieel van ervaringsdeskundigheid in het hervormen van arbeidsgerichte zorg voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Contactpersoon

Email: n.zipfel@amsterdamumc.nl
Up date datum: 6-12-2024

NZipfelFoto2022

Dr. N. (Nina) Zipfel

Senior Onderzoeker - Postdoc onderzoeker bij een Schilproject

Afdeling
Public & Occupational Health, Amsterdam UMC (AUMC)