Datapoort: praktijkvoorbeeld met UWV

Onderzoekers

Dr. Manon Ziech, dr. Jennifer Coffeng, dr. Nina Wijnands, prof. dr. Sandra Brouwer, dr. Raun van Ooijen.

Inleiding

Dit project richt zich op de samenwerking tussen Datapoort (zie https://datapoortnoord.nl/) en UWV (uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen). Een van de belangrijkste doelen van Datapoort is om te helpen bij sociaal-medische vraagstukken die belangrijk zijn voor beleidsontwikkeling. Het UWV werkt zelf al met verschillende databronnen om vragen en problemen op te lossen. Toch blijkt in de praktijk dat er veel situaties zijn waarin gegevens van buitenaf nodig zijn, zoals informatie over diagnostiek en behandelingen van cliënten. In dit project onderzoeken en evalueren we hoe Datapoort kan ondersteunen bij het proces van koppeling van meervoudige databronnen waaronder data van UWV. Specifiek zal bekeken worden hoe Datapoort het proces van verheldering van de onderzoeksvraagstelling, eerste dataverkenningen t/m de eerste data-aanvraag en -uitgifte kan ondersteunen. Dit doen we aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Praktijkvoorbeeld

Bijna de helft van alle WGA-uitkeringen betreft mensen met psychische klachten als eerste diagnose (UWV jaarverslag 2023). Angst- en stemmingsklachten zijn daarbij veel voorkomende aandoeningen. Verschillende Arbo professionals en zorgaanbieders spelen een rol bij de zorg rond verzuim en psychische klachten. De bedrijfsarts is verantwoordelijk voor de (sociaal-medische) begeleiding en adviseert over mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. Ook kan de bedrijfsarts verwijzen naar interventies die helpen bij de re-integratie. Werknemers met angst- of stemmingsklachten worden allereerst verwezen naar de huisarts of praktijkondersteuners huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) en vervolgens, indien nodig, naar de gespecialiseerde 2e-lijns GGZ. Echter, vanwege wachttijden in de 2e-lijns GGZ kan het voorkomen dat werknemers onvoldoende re-integreren in werk vanwege het ontbreken van een geschikte behandeling. Daarnaast kan de behandeling niet aanslaan waardoor re-integratie in werk uitblijft.

In het praktijkvoorbeeld onderzoeken we daarom de volgende vragen waar meervoudige koppeling van data voor nodig is:

  • Welke behandelingen worden ingezet (Huisarts, POH-GGZ, 2e-lijn)?​
  • Welke behandelingen zorgen voor herstel en betere arbeidsparticipatie?​
  • In welke mate zorgen wachtlijsten voor uitgestelde behandelingen en verhoogde instroom WGA?

De uitkomsten van dit onderzoek kunnen door bedrijfs- en verzekeringsartsen worden gebruikt voor een meer evidence-based advisering gericht op medisch herstel én arbeidsparticipatie, zoals de inzet van een gerichte interventie of afstemming met de behandelaar. Daarnaast kan geëvalueerd worden welke en hoeveel patiënten geen geschikte behandeling ontvangen door wachtlijsten binnen de GGZ en het effect hiervan op de WIA instroom.

Doelstelling

De doelstelling van het project is het in de praktijk testen van de ondersteuning die Datapoort kan bieden waar het gaat om kennisvragen waar een meervoudige koppeling voor nodig is. Specifiek focussen we ons op de verheldering van de vraagstelling en verkennen van de databehoefte. Daarnaast onderzoeken we of bestaande procedures, zoals data uitgifte en datakoppeling, goed werken waar het gaat over meervoudige data.

Te verwachten resultaten

Er worden verschillende producten opgeleverd n.a.v. dit project. Er zal een procedure worden ontwikkeld voor de verheldering van de onderzoeksvraagstelling en de eerste dataverkenning in het Datapoortnetwerk. Ook zal de onderzoeksvraag uit ons praktijkvoorbeeld worden beantwoord. Dit zal resulteren in een kennisproduct. Er zal een terugkoppeling worden gegeven aan Datapoort over de praktijkervaringen met de eerder ontwikkelde procedures.

Externe website

https://datapoortnoord.nl/

Contactpersoon

Email:
m.l.w.koopman-ziech@umcg.nl
Manon.ziech@uwv.nl

Up date datum: 24-12-2024

Manon Ziech

Dr. M.L.W. (Manon) Ziech

Verzekeringsarts – Senior Onderzoeker BIG nummer: 49066813601

Afdeling
Gezondheidswetenschappen, Sociale Geneeskunde, Arbeid en Gezondheid, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Groningen