Drs. Miljana Vukadin, Dr. Harry W.C. Michon, Prof. dr. Frederieke G. Schaafsma, Prof. dr. Han J.R. Anema
Mijn promotie heeft plaatsgevonden op 12 februari 2024 in de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Mijn naam is Miljana Vukadin en in 2014 ben ik begonnen aan mijn promotieonderzoek binnen het KCVG; daarnaast werkte ik als verzekeringsarts (met taakdelegatie) bij UWV. Sinds 2020 ben ik werkzaam als adviseur verzekeringsarts en sinds 2022 vervul ik daarnaast de rol van dedicated verzekeringsarts voor IPS in mijn district. Voordat ik bij UWV kwam werken, heb ik als arts-assistent psychiatrie gewerkt.
Individual Placement and Support (IPS) is een bewezen effectieve methode om mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) aan regulier betaald werk te helpen. Ondanks de aangetoonde effectiviteit blijkt het moeilijk om IPS te implementeren. Belangrijke obstakels hierbij zijn een gebrek aan financiering en samenwerking tussen de organisaties die betrokken zijn bij IPS. Om de IPS implementatie te bevorderen, en daarmee de participatie van mensen met EPA, is er een samenwerkingsverband gestart tussen twee ggz-instellingen, UWV, gemeente Amsterdam en een zorgverzekeraar. Het doel van dit samenwerkingsverband is het wegnemen van de hiervoor genoemde obstakels door een financiële en een organisatorische implementatiestrategie toe te passen. De financiële strategie houdt in dat er een IPS financiering is met een “pay for performance” element. De organisatorisch strategie houdt in dat er structureel overleg is voor de betrokken organisaties op 1) managementniveau tussen managers, beleidsmedewerkers en adviseurs en op 2) uitvoerend niveau tussen IPS trajectbegeleiders, verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en casemanagers.
Het evalueren van IPS, geïmplementeerd met een organisatorische en financiële strategie, ten aanzien van werkuitkomsten en associaties tussen kenmerken van IPS deelnemers en werkuitkomsten.
Het evalueren van de ervaringen met IPS, geïmplementeerd met een organisatorische en financiële strategie.
Het onderzoek bestaat uit meerdere deelstudies:
Op basis van dit onderzoek kunnen de verschillende stakeholders beter geïnformeerd besluiten nemen over de financiering en de organisatie van IPS in de toekomst.
De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden om de IPS implementatie en participatie van mensen met EPA verder te bevorderen.
De observationele cohortstudie is ingediend voor publicatie.
De resultaten van de kosteneffectiviteits – en kosten-batenanalyse worden verwacht in het derde kwartaal van 2022.
IPS-cliënten en trajectbegeleiders ervaren de rol van de IPS-trajectbegeleider als cruciaal bij het verkrijgen van regulier, betaald werk. Verder ervaren zij financiële factoren als een belangrijke belemmerende factor voor het verkrijgen en behouden daarvan.
Email: m.vukadin@amsterdamumc.nl
Up date datum: 9-1-2023