Drs. Elza Muller, Dr. Maaike A. Huijsmans, Dr. Jolanda H.J. van Rijssen, Prof. dr. Han J.R. Anema
Mijn naam is Elza Muller en ik ben sinds 2012 werkzaam als verzekeringsarts bij UWV, kantoor Haarlem. Sinds 1 september 2019 werk ik 3 dagen in de week als junior onderzoeker bij het KCVG aan mijn promotieonderzoek.
De impact van nieuwe technologieën neemt snel en explosief toe, in ons dagelijkse leven maar ook in de gezondheidszorg. ICT, quantified self, wearables, eHealth, apps en telemonitoring veranderen de manier waarop de zorg en begeleiding vorm wordt gegeven. Deze nieuwe technologieën bieden ook kansen om de verzekeringsgeneeskundige praktijk verder te verbeteren.
Het doel van dit onderzoek is om de betekenis en benutting van deze nieuwe technologieën in kaart te brengen voor toepassing in de claimbeoordeling door artsen en ook voor de re-integratie naar werk van klanten.
Hierbij staan twee specifieke onderzoeksvragen centraal: hoe kunnen nieuwe technologieën benut worden voor 1) het meer doelmatig en effectief begeleiden van klanten bij re-integratie, en 2) het uitvoeren van betrouwbaardere en doelmatiger claimbeoordelingen?
Om tot passende interventies te komen voor de verzekeringsgeneeskunde praktijk maken we gebruik van Intervention Mapping. Hiertoe zijn we gestart met een uitgebreide needs assessment bij artsen, om vervolgens de programmadoelen en veranderdoelen verder te kunnen specificeren. Vervolgens zullen één of meer interventies ontwikkeld worden en tenslotte is het doel deze interventies te evalueren in de praktijk.
Het doel is om één of meer interventies te ontwikkelen om:
Het onderzoek is in september 2019 begonnen. Tot de zomer van 2021 zijn de uitkomsten verzameld van de semi-gestructureerde interviews met experts op het snijvlak van geneeskunde en technologie, evenals de resultaten van het vragenlijstonderzoek bij artsen werkend bij UWV. De data van de vragenlijst is gebruikt als input voor het eerste artikel. Belangrijke conclusies van dit onderzoek zijn dat verzekeringsartsen over het algemeen open staan voor toepassing en gebruik van eHealth in hun werk (jongere artsen onder de 40 jaar meer dan hun oudere collega's). Inzet van eHealth zien zij vooral op het gebied van de arbeidsongeschiktheidclaimbeoordeling en medische informatie verzameling. Zij geven aan dat problemen met privacy van data en verlies van fysiek klantcontact belemmerend zijn voor het gebruik van eHealth, maar dat de mogelijkheid om efficiënter en meer toekomstgericht te kunnen werken bevorderend is voor het gebruik van eHealth.
Eind 2021is een start gemaakt met de literatuur review naar de bevorderende en belemmerende factoren ten aanzien van de implementatie van eHealth onder zorg professionals. De verwachting is dat deze literatuurreview in 2022 wordt afgerond.
Het promotietraject loopt tot september 2025.
"Ben ik in beeld? Het (on)gemak van beeldbellen: ervaringen en adviezen van verzekeringsartsen" van Elza Muller verzekeringsarts en onderzoeker KCVG, 2021.
In het kader van mijn vragenlijst "Attitudes, ervaringen en behoeften van verzekeringsartsen ten aanzien van de toepassing van nieuwe technologieën in de verzekeringsgeneeskunde" van vorig jaar zomer, heb ik verzekeringsartsen ook gevraagd wat hun mening was over klantcontact op afstand (Dit was tijdens de eerste golf van de COVID-19 pandemie). De uitkomsten staan in het rapport beschreven.
Email: e.muller1@amsterdamumc.nl
Up date datum: 25-6-2023