Training Realistische Evaluatie

Training Realistische Evaluatie in een Oogopslag

vrijdag 19 juli 2024

Op 16 juli 2024 gaf Elena Syurina, senior onderzoeker bij het KCVG, een training in realistische evaluatie bij het UWV. Realistische evaluatie kan helpen om de werking van complexe interventies te evalueren. Hierbij wordt niet zozeer gekeken of een interventie wel of niet werkt. Bij realistische evaluatie wordt namelijk gekeken naar wat werkt, voor wie, onder welke omstandigheden?

In totaal waren er ongeveer 20 deelnemers aanwezig bij de training, waarvan ook senior onderzoekers van het KCVG: Maaike Huijsmans, Trees Juurlink, Nina Zipfel en Mariska de Wit. Tijdens deze interactieve training leerden zij meer over het belang van realistische evaluatie en hoe dit uitgevoerd kan worden. Ook leerden zij over de realistische review, waarbij wordt geëvalueerd wat er al bekend is over de invloed en werking van bestaande interventies om de basis te leggen voor de ontwikkeling van nieuwe interventies. In de middag gingen de deelnemers in groepjes aan de slag met het opstellen van de CMO voor het praktijkvoorbeeld Perspectief op Maat. De CMO staat hierbij voor Context (waar werkt het?), Mechanisme (waarom werkt het?) en Outcome (wat is het effect?).

Bij verschillende projecten waarbij het KCVG is betrokken wordt de realist methodology al toegepast. Een voorbeeld is het onderzoek van Elmi Zwaan, waarin wordt gekeken naar voor wie, hoe en in welke context interprofessionele samenwerking binnen arbeid en gezondheid vormgegeven kan worden. Vanuit diverse databronnen (bijv. vragenlijstonderzoek, interviews met professionals, en literatuuronderzoek) worden contextfactoren, werkzame mechanismen en uitkomsten geïdentificeerd. Deze worden vervolgens verwerkt en beschreven in een overkoepelende programmatheorie over de vormgeving van interprofessionele samenwerking binnen arbeid en gezondheid.

Al met al was het een inspirerende en leerzame training voor de senior onderzoekers van het KCVG!

Deel dit bericht via