Het KCVG werd goed vertegenwoordigd op de Verzekeringsgeneeskundige dagen op 7 en 8 november 2024. Bij de stand van het KCVG kon worden gegrabbeld voor leuke feitjes over het KCVG en andere prijzen. Daarnaast presenteerden verschillende collega’s over hun onderzoek.
Presenteerde de inzichten uit de haalbaarheidsstudie van het BAR-instrument en de bijbehorende leidraad. In deze studie is het BAR-instrument in de praktijk getest door bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Deze professionals gebruikten het instrument om de belastbaarheid en mogelijkheden voor re-integratie van werknemers te beschrijven. Na deze praktijktest zijn de deelnemers geïnterviewd, en zijn er focusgroepen gehouden, beide gericht op de toepasbaarheid, begrijpelijkheid en algemene tevredenheid met het BAR-instrument onder professionals.
De resultaten laten zien dat het BAR-instrument positief ontvangen is door de professionals, vooral als middel om de interprofessionele samenwerking te versterken. Er waren vier hoofdpunten van tevredenheid:
Promovenda bij het Project Interprofessioneel Leren (schilproject van het KCVG), presenteerde haar onderzoek naar de behoeften voor interprofessionele casuïstiekbespreking tussen bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Na haar presentatie werd het publiek uitgenodigd om mee te denken over wat er nodig is om dergelijke casuïstiekbespreking mogelijk te maken. Er werd onder andere genoemd dat een geschikte casus, een heldere structuur en voldoende tijd belangrijk zijn. Voor de implementatie werd gesuggereerd om accreditatie aan te vragen of het te verplichten als onderdeel van de (her-)registratie. Al met al was het een waardevolle sessie waarin de meerwaarde van interprofessioneel leren duidelijk naar voren kwam.
Presenteerde over een kwalitatief onderzoek, uitgevoerd met collega’s Mariska de Wit, Alexandra Montanus en Astrid Bosma over belemmerende & bevorderende factoren en behoeften ten aanzien van terugkeer naar werk bij ziekte onder zelfstandigen (ZZP-ers). De presentatie eindigde in een gesprek tussen de aanwezigen over huidige mogelijkheden rondom arbeidongeschiktheidsverzekeringen (AOV) voor zelfstandigen (via UWV of een verzekeraar) en de naderende wetgeving rondom de verplichte AOV en geïdentificeerde behoeften vanuit het onderzoek.
Presenteerde over de haalbaarheid van het Progressive Goal Attainment Program (PGAP) in Nederland. PGAP is een interventie ontwikkeld in Canada om belemmerende cognities en percepties te verminderen en werkparticipatie te stimuleren. Tijdens de presentatie werden de resultaten van interviews met deelnemers en aanbieders van dit programma besproken.