AWP Noord & Oost

Academiseringsmiddag Academische Werkplaats (AWP) Noord & Oost

dinsdag 15 oktober 2024

Academiseringsmiddag Academische Werkplaats (AWP) Noord & Oost

Donderdag 26 september was de zesde academiseringsmiddag van AWP Noord in het UMCG. Sinds deze zomer zijn de regio’s Noord en Oost samengegaan in een gezamenlijke academische werkplaats en het was mooi om te zien dat er ook al mensen aanwezig waren uit beide regio’s!

De middag begon met een presentatie van Anneke van der Giezen over de probleemanalyse van de Commissie OCTAS. Zij nam ons als co-secretaris mee in de belangrijkste uitkomsten in het rapport. Daarna gaf Jerry Spanjer een ‘overhoring’ over de beoordeling van belastbaarheid bij Post-COVID aan de hand van meerdere onderzoeken op dit onderwerp uitgevoerd door AIOSSEN binnen en buiten ons AWP. Hij testte daarbij de kennis in de zaal en gaf vervolgens aan de hand van de beschikbare wetenschappelijke kennis uitleg bij de antwoorden. Josephine Bokermann vertelde vervolgens over haar promotieonderzoek bij het UMCG waarbij ze een interventie heeft ontwikkeld om zieke werknemer, werkgever en professionals m.b.v. een online platform te helpen bij de ondersteuning bij het inzetten van spoor 2 re-integratie en daarmee een meer succesvolle re-integratie naar andere baan te faciliteren. Ze gaf uitleg over de vier kernelementen van haar interventie die ze gaat inzetten in de bouw en ouderenzorg. Marianne Holleman gaf een mooi overzicht van de kleinschalige projecten binnen AKC die (deels) uitgevoerd worden door arbeidsdeskundigen en wat de verschillende manieren zijn hoe arbeidsdeskundigen kunnen meedoen en bijdragen aan het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Een van de hoogtepunten is altijd de uitreiking van het Mijlpaaltje, een door Bert Cornelius ontworpen trofee die wordt uitgereikt bij de eerste wetenschappelijke publicatie van een professional binnen de academische werkplaats. Deze keer mocht Ellen Roukema het mijlpaaltje in ontvangst nemen uit de handen van onze voorzitter Caroline Godfroy.

In de workshopronde hadden de aanwezigen de keuze uit vier inspirerende workshops. In de rode zaal kon men onder leiding van Kees Benus, Henk-Jan Boersema en Sandra Brouwer doorpraten over de uitkomsten van het OCTAS-rapport en wat dit betekent voor onderzoek. Donny Kreuger, promovendus bij Amsterdam UMC gaf een workshop over het BAR instrument en ging met de aanwezigen aan de gang met een specifieke casus. In een andere workshop was Lysbeth Kuipers in gesprek met deelnemers over de coschappen die artsen in opleiding doen bij het UWV. Zij wilde graag gezamenlijk nadenken over relevante onderwerpen en opdrachten die ze als UWV deze co-assistenten kunnen voorleggen om hen te interesseren voor het mooie vakgebied van de verzekeringsgeneeskunde. Jerry Spanjer ging in zijn workshop in op het onderzoek naar de productie in de taakdelegatie bij de eindewachttijd- WIA populatie. Ook werd besproken in hoeverre taken gedelegeerd kunnen worden naar arbeidsdeskundigen.

Als afsluiter van de dag namen Kor Brongers en Henk-Jan Boersema plenair het woord om hun proefschriften te presenteren aan de mensen in de zaal. Zij hebben beide eind 2024 deze succesvol verdedigd en hadden nu de gelegenheid om elk in zo’n kwartier de zaal mee te nemen in de resultaten van tien jaar onderzoek. Kor gaf een mooie inkijk in de door hem ontwikkelde methodiek voor arbeidsdeskundigen om klanten met multi-problematiek beter te kunnen ondersteunen, uitgaande van de eigen kracht van de klant. Henk-Jan presenteerde zijn inzichten rondom het concept duurbelastbaarheid en het beoordelen daarvan door de verzekeringsarts en gaf aan dat zijn inzichten momenteel verwerkt worden in de bestaande standaard voor beoordelen van duurbelastbaarheid.

De middag werd afgesloten met een borrel op de fonteinpatio waar onder het genot van een (vegetarische) bitterbal en een drankje werd nagepraat over de middag.

Geschreven door Femke Abma

AWP Noord & Oost
Deel dit bericht via